برای راه اندازی یک سایت وردپرسی به چه مقدار فضا نیاز است ؟
میزبان های وب چه مقدار فضای دیسک پیشنهاد می دهند؟
فضای دیسک به مقدار فضای ذخیره سازی اشاره دارد که سرویس میزبانی وب به سایت و تمام فایل های مرتبط به آن، در سرور اختصاص می دهد. در واقع فضای دیسک مانند فضای ذخیره سازی در کامپیوتر است.
میزبان های وب عموما فضای دیسک را در سایت خود، همراه با جزئیات برنامه ها و تعرفه آن پلن نشان می دهند. ممکن است این مورد را تحت عنوان هایی مانند دیسک، حافظه داخلی و یا فضای وب مشاهده کنید. اهمیتی ندارد که عنوان چه موردی باشد، در واقع فضا همان فضا است و نباید با بازدید های ماهانه (ترافیک) و یا پهنای باند (مقدار داده هایی که می توانند منتقل شوند) اشتباه گرفته شود. فضای ذخیره سازی جهت نگهداری محتویات اسکریپت و سایت مدنظر شما در سرویس میزبانی وب است.
میهن وب هاست پلن های میزبانی وب با فضا های مختلفی ارائه داده است تا کاربران انتخاب های متنوعی پیش رو داشته باشند:
تصویر(1)
با کمی جست و جو در اینترنت و سایت های گوناگون، می توانید پلن های متفاوتی که توسط میزبان های وب مختلف ارائه شده را مشاهده کنید. در این بین ممکن است پلن هایی با فضای بالا مانند 50 و یا 100 گیگابایت مشاهده شود و برخی نیز فضای نامحدود ارائه داده اند.
وعده فضای نامحدود، جالب است. اما آیا واقعا به چنین فضای ذخیره سازی زیادی نیاز دارید؟ بدون هیچ پیش زمینه فنی، به عنوان مثال درک تفاوت حقیقی بین فضای 5 گیگابایت و 50 گیگابایت ممکن است سخت باشد.
برای شروع، این پرسش ها مطرح است که یک سایت وردپرسی متداول چه حجمی دارد؟ به طور کلی حجم یک وب سایت عموما چه مقدار است؟
این مورد که حقیقتا چه مقدار فضا مورد نیاز سایت است با آنچه که فکر می کنید مورد نیاز سایت تان بوده، تفاوت دارد. بنابراین در ادامه ریزبینانه تر اعداد و ارقام بررسی می شود:
-
در حال حاضر هسته وردپرس در حدود 31 مگابایت است.
-
قالب ها فضایی بین 1 الی 10 مگابایت مصرف می کنند. ( جهت نمونه، حجم قالب پیش فرض Twenty Seventeen مقدار 1.5 مگابایت و قالب آوادا، یکی از پر طرفدار ترین قالب های تم فارست، چیزی در حدود 5.5 مگابایت حجم دارد. )
-
افزونه ها با حجم های متنوعی هستد و اندازه متداولی برای آنها وجود ندارد. به عنوان نمونه افزونه Jetpack حجمی برابر 21.4 مگابایت، افزونه Yoast SEO برابر 13.7 مگابایت و حجم افزونه W3 Total Cache معادل 9.4 مگابایت است. چنانچه افزونه امنیتی و همچنین برخی افزونه های مورد نیاز دیگر نیز به سایت اضافه گردند، در مجموع برای افزونه ها فضایی برابر 100 مگابایت در نظر بگیرید.
-
بخش رسانه، شامل تصاویر و فایل ویدیویی، بیشترین حجم را اشغال خواهد کرد. برآورد فضای مصرفی توسط بخش رسانه دشوار خواهد بود، اگرچه با میزبانی فایل های ویدیویی بر روی پلتفرم هایی مانند آپارات و یا موارد مشابه، در مصرف فضا صرفه جویی خواهد شد.
-
پایگاه داده نیز وجود دارد! اینکه چه مقدار فضا نیاز است، وابسته به تعداد مطالب سایت، تعداد نظرات، اسپم ها، تنظیمات افزونه و قالب و برخی موارد دیگر خواهد بود.
یکی دیگر از مواردی که باید به آن توجه شود، فضای ذخیره سازی ایمیل است. اگر ایمیل بخشی از پلن سرویس میزبانی شما باشد، در واقع فضای دیسک را شامل می شود. با توجه به قابلیت پیوست فایل در ایمیل ها، هر اکانت ایمیل میتوانید به سرعت حجم بالایی از فضا را اشغال کند، بخصوص هنگامی که دریافت اسپم زیادی نیز داشته باشد.
سایت های مختلف به فضای متفاوتی نیاز دارند!
وب سایت ها در انواع و حجم های گوناگونی وجود دارند. یک وبلاگ ساده در مقایسه با یک سایت فروشگاهی که ده ها و یا صدها محصول را به فروش می رساند، نیاز های متفاوتی خواهد داشت. برای برآورد فضای معقول یک سایت با توجه به نوع کاربری آن، در زیر مواردی مطرح شده که پیشنهاد می شود مورد توجه قرار گیرند:
- وبلاگ ها و وب سایت های شخصی معمولا شامل مطالب، تصاویر و در برخی موارد فایل های ویدئویی هستند و به طور کلی فضای زیادی نیاز ندارند.
- سایت نمونه کار، سایت تبلیغاتی، سایت یک اپلیکیشن و کسب و کار، که شامل محتویات پویا مانند تصاویر، فیلم ها، فایل صوتی و اسکریپت هستند، به فضای بیشتری نیاز دارند، به ویژه اگر در بازاریابی محتوا نیز فعالیت داشته باشند.
- سایت های ووکامرس اغلب دارای چندین صفحه محصول به همراه تصاویر با کیفیت بوده که بخش مهمی از فروشگاه آنلاین را تشکیل می دهند، اما وجود این تصاویر به سرعت فضای دیسک را نیز مصرف می کند.
- وب سایت هایی در حوزه موسیقی، ویدئو و بازی که دارای محتویات حجیم هستند، نیاز به فضای دیسک زیادی دارند.
- وب سایت های خبری و انتشارات دیجیتالی، مانند وبلاگ ها و سایت های شخصی، شامل مطالب، تصاویر و ویدیوها و ... اما در مقیاس بزرگتری هستند. این نوع سایت ها نیاز به فضای دیسک زیادی دارند.
میانگین مصرف سایت وردپرسی
بر اساس بررسی سایت های وردپرسی مختلف، که در سرویس های میهن وب هاست میزبانی می شوند، مقادیر میانگین زیر حاصل گردید:
میانگین حجم هسته وردپرس (نسخه های بالای 4.9.5): 8.9 مگابایت
میانگین حجم دایرکتوری پلاگین ها: 100 مگابایت ( مسیر /wp-content/plugins/ )
میانگین حجم دایرکتوری قالب: 25 مگابایت ( مسیر /wp-content/themes/ )
میانگین حجم دایرکتوری آپلود: 825 مگابایت ( مسیر /wp-content/uploads/ )
میانگین حجم پایگاه داده: 85 مگابایت ( نوع MySQL )
به طور متوسط یک کاربر عادی حدود 1 گیگابایت فضا را برای نصب وردپرس استفاده می کند. البته این یک پارامتر کلی بوده و بررسی آن نیازمند جزئیات دقیق تری خواهد بود. برخی ممکن است در کنار فایل های محدود، یک پایگاه داده بسیار بزرگ داشته باشند و یا در یک سرویس تعداد فایل ها زیاد بوده که حجم بالایی اشغال شده است. اغلب کاربرانی که از وردپرس استفاده می کنند، بیش از اندازه نیاز سایت، فضا متصور شده و در تهیه سرویس میزبانی به دنبال سرویسی با فضای بالا هستند. اینجاست که وجود فضای نامحدود در برخی سرویس ها نیز جای تامل دارد، زیرا در عمل چنین فضایی حقیقتا نیاز سایت نبوده و بیشتر یک تکنیک تبلیغاتی به نظر می رسد. در میهن وب هاست سرویس های میزبانی وب تحت پلن هایی با فضای مناسب و حقیقی ارائه شده تا نیاز واقعی کاربران را پوشش دهد و بیش از نیاز هزینه پرداخت نکنند.
بررسی میزان مصرف حجم توسط سایت وردپرسی
اگر می خواهید بدانید سایت شما چه مقدار فضا را مصرف کرده است، چند راه مختلف برای آن وجود دارد.
- یک راه نصب افزونه است. مانند تصویر شماره (2) افزونه رایگان My Simple Space بخشی را به پیشخوان وردپرس اضافه می کند که جزئیات مربوط به سایت شما، از جمله کل اندازه سایت، اندازه پایگاه داده و وضعیت فضای مصرفی هر یک از پوشه های اصلی وردپرس را نمایش می دهد.
تصویر(2)
- از سوی دیگر، در محیط کنترل پنل سرویس میزبانی وب نیز میتوانید فضای مصرفی را مشاهده کنید. به عنوان مثال چنانچه از Cpanel استفاده می کنید، مانند تصویر (3) می توانید یک نمای کلی از منابع مصرفی در نوار کناری کنترل پنل سرویس ( بخش آمار ) مشاهده نمایید.
تصویر(3)
در نظر گرفتن وضعیت احتمالی آینده سایت
هنگامی که در حال راه اندازی یک وب سایت جدید هستید، احتمالا در ابتدا نیاز به مقدار زیادی فضا نخواهید داشت. اما با توجه به میزان فعالیت سایت و رشد آن، قاعدتا می خواهید وضعیت مقیاس پذیر بودن سایت و گزینه های موجود این مورد را در نظر بگیرید. به همین دلیل مهم است که بدانید چه مقدار فضا مورد استفاده قرار گرفته و برآورد کنید در یک بازه زمانی چه مقدار فضای سایت رشد می کند. بدین ترتیب می توانید برای آینده فضای مناسبی در نظر بگیرید.
بهینه کردن فضای دیسک
اگر فضای دیسک سرویس را بررسی کرده اید و متوجه شدید که نسبتا تکمیل شده است، میتوانید از نکته های زیر جهت آزاد سازی فضا استفاده نمایید؛
-تصاویر سایت را بهینه کنید. پس از بررسی تصاویر سایت، مواردی که مورد نیاز نیست را حذف نمایید. افزونه Media Cleaner می تواند به شما در پیدا کردن و حذف این موارد کمک کند. سپس با استفاده از ابزار بهینه سازی تصویر مانند Imagify اقدام به فشرده سازی تصاویر نمایید. این کار باعث کاهش اندازه تصاویر شما، حذف اطلاعات غیر ضروری و کمک به سرعت بارگذاری تصاویر می شود.
- افزونه ها و قالب هایی که دیگر استفاده نمی کنید را حذف کنید. این مورد بهترین روش برای نگهداری و امنیت وردپرس خواهد بود.
- بکاپ های قدیمی را حذف کنید. ممکن است متوجه وجود فایل های بکاپ نشوید، اما در مسیرهای مختلف وجود داشته باشند. با استفاده از FTP ، cPanel یا هر شیوه ای که ترجیح می دهید به فایل منیجر سرویس متصل شده و تمام پوشه های خود را چک کنید، محتویات را بررسی نموده و اطمینان حاصل کنید بکاپ قدیمی موجود نباشد. در صورتی که بکاپ گیری خودکار در نظر گرفته اید، مقصدی غیر از سرویس خود را جهت ذخیره بکاپ تنظیم کنید.
- پایگاه داده را بهینه سازی کنید. با افزونه WP Rocket، به راحتی می توانید پایگاه داده سایت را تمیز کنید. همچنین به صورت خودکار بخش هایی مانند بازبینی پست، هرزنامه ها و نظرات مازاد و ... که نیازی به آن ها نیست، پاکسازی نمایید. جهت آشنایی بیشتر با افزونه WP Rocket پیشنهاد می شود آموزش "آموزش کامل نصب و کانفیگ افزونه wp-rocket" را نیز مطالعه کنید.
اگر می خواهید سرویس میزبانی وب جدیدی تهیه کنید و یا برای فضای مصرفی آینده سایت تان برنامه ریزی کنید، مهم است بدانید که حقیقتا چقدر فضا مورد نیاز سایت شما است. هنگامی که شما در حال راه اندازي يک سايت جديد هستيد، با دانستن اينکه مصرف فضای سایت چقدر بوده يا چه انتظاری از مصرف فضا توسط سایت دارید، اطمينان حاصل خواهيد کرد که پلن میزبانی وب مناسبی برای سایت تهیه می کنید.
هنگامی که سایت شما راه اندازی شد، فراموش نکنید که حجم صفحه سایت خود را کنترل کنید تا همواره بارگذاری آن ها با سرعت مطلوبی باشد. همچنین باید به طور منظم پایگاه داده خود را پاکسازی کنید.