مرکز آموزش میهن وب هاست

مرکز آموزش میهن وب هاست

جوملا یا وردپرس؟ از کدام سیستم مدیریت محتوا باید استفاده کرد؟

پرینت این مقاله پرینت این مقاله

جوملا و وردپرس هر دو سیستم مدیریت محتوای قدرتمندی هستند که به وسیله آنها میتوان هر نوع وب سایتی ایجاد کرد. سوال اصلی این است که چه چیزی باعث تفاوت آنها از یکدیگر می شود و چرا باید یکی را بر دیگری ترجیح داد؟

در حالی که هر دو پلتفرم، در اکثر موارد انتخاب هوشمندانه ای هستند، اما وقتی که در مورد قابلیت ها و ویژگی های آنها صحبت می شود تا حدودی متفاوت اند.

تنها راه برای فهمیدن اینکه کدام سیستم مدیریت محتوا (CMS) برای شما مناسب تر است، این است که یاد بگیرید هر کدام از آن ها چگونه کار می کنند و چه قابلیت هایی می توانند به شما ارائه دهند.

در این مقاله، در مورد اینکه سیستم مدیریت محتوا چیست و اینکه چرا شما باید از آنها استفاده کنید توضیحاتی ارائه می شود. سپس جوملا را از نظر ویژگی هایی مانند سهولت استفاده، هزینه ها و موارد دیگر با وردپرس مقایسه خواهد شد.

سیستم مدیریت محتوا (CMS) چیست و چرا بسیار مفید است؟

تصویر(1)

سیستم های مدیریت محتوا شما را قادر می سازند تا به راحتی و بدون نیاز به کد نویسی یک وب سایت قدرتمند ایجاد نمایید.

یک سیستم مدیریت محتوا (CMS)، پلتفرمی است که برای شما ابزارهایی را که برای ایجاد، مدیریت و انتشار هر نوع محتوا نیاز است فراهم می کند. برای مثال، اگر شما بخواهید یک وب سایت آنلاین راه اندازی کنید، سیستم مدیریت محتوا ابزاری برای ایجاد، مدیریت و انتشار پست می باشد.

همان طور که می دانید، هیچ کدام از سیستم های مدیریت محتوایی که هم اکنون توسط کاربران در حال استفاده هستند یکسان نیستند و تفاوت اصلی آنها اغلب به نوع محتوایی که میخواهید منتشر کنید و هدف شما بستگی دارد. البته، امروزه اکثر آن ها ابزارهایی برای شما فراهم می کنند که هر نوع محتوایی را می توانید به اشتراک بگذارید. این بدان معنی است که شما می توانید از هر کدام از آن ها که راحت تر هستید و بر اساس نیاز خود استفاده نمایید.

با در نظر داشتن این موضوع، به طور خلاصه توضیح داده خواهد شد که چرا از CMS استفاده می شود:

  • CMS ها ابزارهای مورد نیاز برای ایجاد محتوای بهتر را برای شما فراهم می کنند. هدف اصلی در بیشتر سیستم های مدیریت محتوا این است که شما بتوانید محتوای با کیفیت بالا را منتشر نمایید.

  • سیستم های مدیریت محتوا به شما کمک می کنند محتوای خود را سازماندهی کنید. بیشتر سیستم های مدیریت محتوای جدید با استفاده از ویژگی هایی مانند برچسب ها و دسته ها به طور خودکار محتوا را برای شما مرتب می کنند.

  • شما می توانید عملکرد CMS خود را گسترش دهید. یک سیستم مدیریت محتوای با کیفیت، شما را قادر می سازد تا با افزودن ویژگی های اضافی به آنها، امکانات خود را سفارشی کنید.

شاید مهم تر از همه این باشد کسانی که دانش فنی کافی ندارند قادر نیستند از CMS ها برای ایجاد وب سایت های حرفه ای استفاده کنند. هنوز مطالب زیادی برای یادگیری بسیاری از این پلتفرم ها وجود دارد، اما در هر صورت بسیار ساده تر از یادگیری نحوه کد نویسی یک سایت از ابتدا است.

به طور کلی، دو گروه از افراد وجود دارند که می توانند از مزیت استفاده از CMS ها برای پروژه های وب خود بیشتر بهره مند شوند. اگر شما هیچ تجربه ای در ایجاد وب سایت نداشته باشید، CMS ها می توانند به شما کمک کنند. از سوی دیگر، حتی اگر شما یک طراح سایت با تجربه هستید، منطقی نیست که وب سایت را به صورت دستی و کد نویسی ایجاد کنید، زیرا پلتفرم هایی مانند سیستم های مدیریت محتوا وجود دارند که می توانند به شما در سرعت بخشیدن کارتان کمک کنند.

مقدمه ای بر جوملا

تصویر(2)

جوملا اولین سیستم مدیریت محتوای محبوب قبل از ورود وردپرس است، هم اکنون نیز وب مستران زیادی وجود دارند که از جوملا استفاده می کنند. سیستم مدیریت محتوای جوملا شما را قادر می سازد که اساسا آنچه را که در وردپرس انجام می دهید، در جوملا نیز قادر به انجام آن ها باشید.

نصب این پلتفرم بسیار ساده است و پس از نصب و راه اندازی با داشبورد آن که حاوی گزینه های زیادی است مواجه می شوید. اگر تا به حال از جوملا استفاده نکرده اید کار با آن می تواند برایتان سخت باشد و به راحتی نتوانید با آن کار کنید.

جوملا امکانات بسیار زیادی دارد و برای شما امکان مدیریت محتوای داخلی سایت و کاربران سایت را فراهم می کند. همچنین در جوملا به ماژول هایی دسترسی خواهید داشت که می توانید از آن ها برای گسترش قابلیت وب سایت خود در صورت نیاز استفاده کنید.

تولید محتوا به وسیله جوملا نسبتا ساده است و همه چیز در آن سازماندهی شده و مرتب است. هنگامی که از جوملا استفاده می کنید، شما قادر خواهید بود سایت خود را به صورت دستی طراحی یا از قالب های آماده برای سرعت بخشیدن به روند طراحی سایت استفاده کنید. متاسفانه قالب های رایگان بسیار کمی برای جوملا منتشر شده است اما می توانید قالب های متنوعی را از طریق سایت های فروش قالب مانند تم فارست خریداری نمایید. اکیدا توصیه می شود از قالب های رایگان و نال شده در سایت خود استفاده نکنید، زیرا ممکن است در آینده سایت شما هک یا به شدت ویروسی شود.

جوملا دارای دو ویژگی برتر است که باعث می شود در راس تمامی سیستم های مدیریت محتوا قرار بگیرد: یکی از این ویژگی ها پشتیبانی از سایت های چند زبانه و دیگری پلتفرم ایجاد شبکه های اجتماعی است.

جدا از این هر کدام از این CMS ها دارای گزینه های زیادی است که می تواند به راحتی هر سایتی را راه اندازی کند.

ویژگی های کلیدی:

  • با استفاده از ویرایشگر بصری و ویرایشگر کد، می توانید هر نوع محتوایی را که می خواهید ایجاد کرده و سازماندهی کنید.

  • محتوای خود را با استفاده از داشبورد جوملا مدیریت کنید.

  • افزایش کارایی وب سایت با افزونه ها و کامپوننت های آماده.

  • سفارشی کردن سایت با استفاده از قالب ها.

  • ویژگی های بهینه سازی برای موتور جستجو برای بهبود صفحات وب سایت.

مقدمه ای بر وردپرس

تصویر(3)

هنگامی که صحبت از محبوبیت و کاربر پسندی باشد وردپرس در راس تمامی سیستم های مدیریت محتوا قرار می گیرد. در حال حاضر تقریبا 30٪ از وب سایت های موجود در جهان توسط این پلتفرم ساخته شده اند که یک آمار چشمگیری است و نشان دهنده محبوبیت این سیستم مدیریت محتوا در بین وب مستران می باشد.

علاوه بر آن مانند جوملا قابلیت نصب آسانی دارد و به راحتی می توان به وسیله آن یک سایت طراحی کرد. این پلتفرم رابط کاربری ساده ای با گزینه های متنوع جهت مدیریت آسان سایت ارائه می دهد و در نگاه اول متوجه خواهید شد که تنظیمات و پیچیدگی های کمتری در مقایسه با جوملا دارد. استفاده از وردپرس برای طراحی سایت های مجله ای، فروشگاهی و بلاگ بسیار مناسب می باشد و امکان سفارشی سازی کامل در آن به وسیله پلاگین ها وجود دارد.

وردپرس شامل ویژگی های قدرتمندی برای تولید محتوا و مدیریت رسانه است. شما می توانید برچسب ها و دسته ها را برای مطالب خود تنظیم کنید و ویرایش پست ها و صفحات به لطف visual editor یا ویرایشگر بصری آن بسیار ساده است. همچنین مانند جوملا به یک ویرایشگر کد دسترسی دارید. هر دو این پلتفرم ها عالی هستند و اگر احساس می کنید محدودیت دارند، می توانید ویژگی های آن را گسترش دهید.

وردپرس برای طراحی سایت های ساده و کسب و کارهای کوچک بسیار مناسب است و این به لطف بخش وسیعی از تم هایی است که برای این پلتفرم طراحی شده و اکثر آنها نیز به صورت رایگان در دسترس هستند. کار با بسیاری از تم ها، پلاگین ها و حتی صفحه ساز های آن ها بسیار ساده و در حد کشیدن و رها کردن هستند که کار را برای شما آسان تر می کند.

اگر به دنبال راه اندازی یک وب سایت پیچیده تر هستید، ویژگی های وردپرس را می توان با استفاده از افزونه ها گسترش داد. محبوبیت این پلتفرم به این معنی است که شما صدها گزینه در دسترس دارید. با این حال، اگر تجربه کافی در طراحی سایت دارید، می توانید از جوملا استفاده کنید چون برای سفارشی کردن مناسب تر است و نسبت به وردپرس از میزان انعطاف پذیری بالاتری برخوردار است.

ویژگی های کلیدی:

  • ایجاد و مدیریت انواع مختلف محتوا با استفاده از ویرایشگر بصری و ویرایشگر کد ها.

  • دسترسی به هزاران پلاگین و تم رایگان برای گسترش و سفارشی کردن سایت.

  • قابلیت های وبلاگ نویسی عالی این پلتفرم

  • وب سایت خود را می توانید با یک داشبورد حرفه ای مدیریت کنید.

  • وب سایت های ساده را با سهولت طراحی کنید.

هزینه های استفاده از جوملا در مقابل وردپرس

مهم است توجه داشته باشید که هر دو پلتفرم جوملا و وردپرس دارای سیستم مدیریت محتوای open source می باشند، یعنی برای استفاده رایگان هستند. اما با این حال شما باید برای میزبانی وب سایت خود هزینه پرداخت کنید. خوشبختانه، هاست های میزبانی ارزان و قوی وجود دارند، در ادامه لینک های مربوط به پلن های مخصوص راه اندازی سایت های وردپرسی و جوملایی که توسط شرکت میهن وب هاست ارائه شده است را می توانید مشاهده کنید:

هاست سی پنل ایران
هاست سی پنل آلمان
هاست پربازدید ایران

این بدان معنی است که شما برای ایجاد اولیه وب سایت خود نیاز به بودجه عظیمی ندارید و هر زمان بخواهید می توانید هاست میزبانی خود را ارتقا دهید، در این صورت باید ماهانه مبلغ بیشتری بپردازید. این هزینه ها بسته به شرکت ارائه دهنده میزبانی شما متفاوت خواهد بود.

همچنین باید بدانید که طراحی سایت های وردپرس و جوملا همیشه یک سرمایه گذاری ارزان نیستند. هزینه های واقعی وقتی مشخص می شود که شما بخواهید سایتتان را گسترش دهید و از افزونه های متعدد استفاده کنید. بسته به ویژگی هایی که می خواهید به وب سایت خود اضافه کنید نیاز است هزینه هایی را نیز متحمل شوید. هر چند ممکن است بتوانید افزونه های رایگان را برای انجام این کارها پیدا کنید اما بعضی مواقع ممکن است لازم باشد هزینه ای برای آنها بپردازید، در بیشتر موارد افزونه های رایگان امکانات کمتری را در اختیار شما قرار می دهند و از پشتیبانی نیز برخوردار نیستند.

با توجه به بررسی که در سایت های فروش افزونه و قالب انجام شده است، بسیاری از افزونه های لایسنس دار و قالب ها برای هر دو پلتفرم از حدود 20 دلار شروع می شود که اگر به ریال محاسبه کنید هزینه تقریبا زیادی می باشد. با این حال، در ایران نیز سایت هایی فعالیت می کنند که افزونه ها را از شرکت اصلی خریداری و با هزینه ای بسیار کمتر در ایران بفروش می رسانند. برخی از این قالب ها و افزونه بصورت نال شده ارائه می شوند که در اکثر آنها کدهای مخرب و ویروسی وجود دارد و پس از مدتی باعث هک شدن سایت شما خواهند شد، اکیدا پیشنهاد می شود برای خرید افزونه  و یا قالب مورد نظر از سایت های معتبر اقدام کنید.

به طور کلی نمی توان گفت یک سیستم مدیریت محتوا از دیگری گران تر است، سرمایه گذاری شما به طور عمده به اینکه چه سرویس میزبانی، قالب و یا افزونه هایی را انتخاب می کنید، بستگی دارد.

چگونه می توان عملکرد هر دو پلتفرم را گسترش داد؟

تا کنون، کمی درباره افزایش عملکرد CMS ها توضیحات ارائه شد. شما می توانید در جوملا با استفاده از ماژول ها این کار را انجام دهید اما در وردپرس با کمک افزونه ها این کار انجام می شود. با وجود نام های مختلف پلاگین ها برای این دو سیستم مدیریت محتوا، هر دو در اصل با یک شیوه کار می کنند. برای مثال یک افزونه را پیدا خواهید کرد که دارای قابلیت هایی است در سایت خود به آن نیاز دارید در نتیجه آن را نصب و تنظیمات آن را انجام می دهید.

فرآیند نصب این ابزارها برای هر دو پلتفرم بسیار ساده است. با این حال، وردپرس به لطف تعداد قابل توجهی از افزونه هایی که در دسترس کاربران قرار می دهد، اهمیت دارد. تعداد ده ها هزار افزونه برای وردپرس وجود دارد، در حالی که تعداد افزونه های ارائه شده برای جوملا بسیار کمتر است.

با توجه به نوع عملکرد، شما می توانید یکی از این پلتفرم ها را به سایت خود اضافه کنید. برای مثال، در وردپرس می توانید از افزونه WooCommerce برای اضافه کردن یک سیستم قوی تجارت الکترونیک در عرض چند دقیقه استفاده کنید. جوملا نیز فروشگاه سازهای خود را به صورت کامپوننت و ماژول ارائه می دهد. Eshop یک گزینه عالی است که امکانات بسیاری را مانند WooCommerce در جوملا فراهم می کند.

کدام سیستم مدیریت محتوا برای شما مناسب است؟

تاکنون موارد مختلفی بررسی شده است، در ادامه به صورت خلاصه موارد مطرح شده مرور می شود.

در بخش سهولت استفاده، وردپرس بر جوملا برتری دارد. در مقابل، جوملا گزینه های سفارشی سازی بیشتری را ارائه می دهد، اما این مزیت باعث می شود که برای شروع کار کمی پیچیده تر باشد.

هنگامی که  صحبت از قیمت به میان می آید، هر دو سیستم مدیریت محتوا در سطوح برابر قرار دارند و هزینه های اصلی شما تنها برای هاست و پلاگین ها خواهد بود. اما در بسیاری از موارد، می توانید به وسیله ی افزونه های رایگان تمام ویژگی هایی که می خواهید را به سایت اضافه کنید. وردپرس به لطف محبوبیت آن، پلاگین و تم های بسیار بیشتری را ارائه می دهد. جوملا کاملا قابلیت سفارشی سازی دارد البته برای سفارشی سازی جوملا می بایست تجربه و دانش کافی برنامه نویسی داشته باشید.

با این همه ما برای کاربرانی که تجربه کمی در وب و برنامه نویسی دارند وردپرس را توصیه می کنیم. وردپرس به دلیل سهولت استفاده از آن، یک انتخاب فوق العاده برای ایجاد سایت های کوچک است که نیاز به قابلیت های بیش از حد اضافی ندارند. از سوی دیگر جوملا برای کاربرانی بهتر است که سطح تجربه و دانش فنی کافی در توسعه وب سایت دارند. یادگیری جوملا به دلیل پیچیدگی هایی که دارد سخت تر از وردپرس است مگر اینکه شما در حال حاضر با سیستم های مدیریت محتوا مشابه کار کرده باشید.

همچنین جالب است بدانید در حالیکه جوملا در ایجاد پلتفرم های شبکه های اجتماعی و وب سایت های چند زبانه پیشرفته است، اما وردپرس هنوز برای وبلاگ نویسان بهتر از سایر CMS ها است.

نتیجه گیری نهایی:

انتخاب نوع سیستم مدیریت محتوا برای راه اندازی سایت یک تصمیم بسیار مهم است. انتخاب شما تاثیر زیادی در نحوه مدیریت وب سایت و ویژگی هایی که در دسترس شما قرار می دهد دارد. در این حالت، هر دو گزینه مناسب هستند، اما باید قبل از انتخاب در مورد ویژگی های هر دو اطلاعات داشته باشید.

با استفاده از داشبورد ساده و کاربر پسند و همچنین سیستم آنتی ویروس قوی، تجربه نشان داده است مبتدیان با وردپرس احساس راحتی بیشتری می کنند. با این حال، این بدین معنا نیست که جوملا یک انتخاب پایین تر است. در واقع جوملا ویژگی های بیشتری نسبت به وردپرس ارائه می دهد، اما فقط کار با آن خصوصا برای کسانی که تجربه ای در استفاده از CMS ندارند کمی سخت تر است. اما خوشبختانه هر پلتفرمی را انتخاب کنید، گزینه های زیادی برای گسترش قابلیت های آن خواهید داشت.

5/5 از 2 رای