تفاوت کنترل پنل های سی پنل، دایرکت ادمین و پلسک
سرویس های هاست اشتراکی تحت کنترل پنل به کاربران ارائه می شوند تا نیازی به استفاده از خط فرمان و موارد دیگر جهت اعمال تنظیمات نباشد. در واقع، جهت ایجاد و ارائه یک سرویس هاست، می بایست در سرور اصلی وب سرور و کنترل پنل راه اندازی شود. با استفاده از کنترل پنل، به راحتی می توان به فضای هاست ورود نموده و ابزارها و گزینه های عملیاتی را به صورت آیکون و ظاهر گرافیکی در دسترس داشت. بنابراین کار با کنترل پنل به مراتب بسیار راحت تر از محیط خط فرمان سرور است. علاوه بر راحت تر بودن و عدم نیاز به دانش خاص جهت کار با کنترل پنل، سرعت انجام تنظیمات در کنترل پنل هاست بیشتر بوده و با چند کلیک و تنظیم می توان به مقصود رسید.
طبیعتا در انتخاب کنترل پنل ها، رابط کاربری راحت تر و بهتر جایگاه ویژه ای خواهد داشت. همچنین وجود ابزارهای مختلف و کاربردی، نکته دیگر در انتخاب کنترل می باشد.
در میهن وب هاست، سرویس هاست اشتراکی لینوکس تحت دو کنترل پنل Cpanel و DirectAdmin ارائه می شوند و سرویس های هاست اشتراکی ویندوز نیز تحت کنترل پنل Plesk ارائه شده اند. این سه کنترل پنل، از انواع معروف و متداولی هستند که در سرور ها مورد استفاده قرار می گیرند. بنابراین در این مطلب سعی شده در مورد آنها توضیحات بیشتری ارائه شود.
همانطور که اشاره شد، دو کنترل پنل Cpanel و DirectAdmin با سیستم عامل های لینوکسی سازگاری داشته و از آنجا که میهن وب هاست سعی می کند تا تنوع سرویس ها را بیشتر کند، به همین دلیل در سرور های لینوکسی این دو کنترل پنل ارائه می شوند. برخلاف این دو کنترل پنل، Plesk با سیستم عامل های بیشتری سازگاری دارد و امکان راه اندازی آن روی سرور لینوکسی نیز مقدور است، اما طبق استاندارد ها و از آنجا که این کنترل پنل در سرور ویندوزی عملکرد بهتری و قدرتمند تری خواهد داشت، در میهن وب هاست Plesk برای سرویس های ویندوزی انتخاب شده است.
استفاده از این 3 کنترل پنل در سرور شامل هزینه بوده و لایسنس آن خریداری می شود. البته نسخه های تریالی نیز ارائه شده که مورد بحث این مطلب نیست. هزینه لایسنس کنترل پنل DirectAdmin به مراتب بسیار ارزان تر از Cpanel و Plesk بوده و طبیعتا می تواند در تعرفه سرویس هایی که تحت این کنترل پنل ها ارائه می شوند، تفاوت هایی را رقم بزند.
تصویر(1)
تصویر(2)
در مورد Cpanel ، یک تفاوت عمده وجود کنترل پنل در دو سطح کاربری و مدیریتی است. بدین ترتیب که کنترل پنل نصب شده در سرور (نوع مدیریتی) تحت عنوان WHM بوده و ابزارهای مدیریتی سمت سرور را ارائه می دهد. جهت مشاهده نسخه دموی این کنترل پنل می توانید به لینک زیر مراجعه کنید:
تصویر(3)
کنترل پنل سرویس های نمایندگی لینوکس میهن وب هاست از نوع WHM می باشد که می توانید در آن پکیج و اکانت های سی پنل مختلفی را ایجاد نمایید. البته به دلیل اشتراکی بودن سرویس نمایندگی کلیه ابزارهای یک WHM کامل در آن فعال نیست.
کنترل پنل های DirectAdmin و Plesk نیز دارای پنل مدیریتی می باشند. البته نوع کنترل پنلی که در سرور اصلی راه اندازی شده از نظر ابزارهای مدیریتی متفاوت است. در واقع در این دو کنترل پنل، ناحیه ای که در اختیار کاربر قرار می گیرد پنلی با سطح دسترسی کمتر است و تمامی گزینه های کنترل پنل اصلی سرور را ندارد.
بطورکلی می توان گفت در هر سه نوع کنترل پنل، در سطح سرور پکیج و اکانت های مختلف هاست ایجاد می شود و اطلاعات ورود سرویس ایجاد شده در اختیار کاربر قرار می گیرد تا کاربر بتواند به پنل هاست خود ورود کند.
به صورت پیشفرض راه اندازی هر کنترل پنل، نقاط ضعف امنیتی فراوانی خواهد داشت و می بایست توسط مدیر سرور تنظیمات به درستی انجام شود. البته در مورد سرویس های هاست اشتراکی و نمایندگی که مدیریت سرور از جانب میهن وب هاست انجام می شود، تنظیمات امنیتی لحاظ شده و نیازی به انجام تنظیماتی توسط کاربر نیست.
در سرویس های سرور مجازی یا اختصاصی نیز کاربر می تواند با انتخاب بسته تنظیمات اولیه، سرویس خود را به همراه نصب کنترل پنل و کانفیگ آن تحویل بگیرد.
کنترل پنل های میزبانی وب تولید شده دارای نقاط قوت و ضعف مختلفی می باشند. سازگاری با سیستم عامل ها، هزینه لایسنس، پشتیبانی فنی، سهولت در استفاده و رابط کاربری، افزودنی ها و پلاگین ها و….. همگی از ویژگی های کنترل پنل ها می باشند و هر کدام در انتخاب یک کنترل پنل نقش بسزایی دارند. درصورتی که اسکریپت مدنظرتان تحت php کار شده است، می توانید هاست لینوکسی دایرکت ادمین یا سی پنل تهیه نموده و در صورتی که اسکریپت با asp کار شده است، از هاست ویندوزی پلسک استفاده کنید.